Energiecentrales in spieren, Shutterstock

Spieren halen veel suiker uit het bloed. Maar dat doen ze bij mensen met diabetes type 2 niet meer goed. Om dat verder uit te zoeken, keken wetenschappers naar microscopisch kleine onderdeeltjes van cellen: microRNA’s.

Spieren zijn grootverbruikers van energie in de vorm van suikers. Zodra spieren minder suiker opnemen uit het bloed, krijg je al snel problemen met de bloedsuikerspiegel. Dat gebeurt bij mensen met diabetes type 2, doordat ze niet meer goed reageren op insuline. Ze zijn er ongevoelig voor geworden.

Spieren aan het werk zetten

Waarom reageren spieren niet meer op insuline? Dat heeft te maken met hun energiecentrales, de mitochondriën. Die werken vaak slechter bij mensen met diabetes type 2. Iedere spiercel heeft zo’n eigen centrale.

Als je deze mitochondriën beter laat werken, verbetert ook de insulinegevoeligheid. Dit kan door regelmatig flink te bewegen. Alleen is dat niet voor iedereen even makkelijk te doen.

Molecuul-niveau

In dit onderzoek wilden wetenschappers uitzoeken waarom de energiecentrales haperen. Ze keken naar microscopisch kleine onderdeeltjes van het lichaam, microRNA’s. Daarvoor onderzochten ze spierbiopten van atleten, slanke proefpersonen, proefpersonen met overgewicht en mensen met diabetes type 2.

Ze kwamen uit op 4 soorten microRNA’s die invloed hebben op de energiecentrales van spiercellen. Ook keken ze naar 25 andere microRNA’s, die te maken hebben met insulinegevoeligheid.

Verschillen tussen mensen

De spieren van mensen met diabetes type 2 hadden andere hoeveelheden van de verschillende soorten microRNA’s vergeleken met gezonde proefpersonen. En er was inderdaad een verband tussen bepaalde microRNA’s en de insulinegevoeligheid van spieren.

In vervolgstudies kijken onderzoekers nu al of ze die microRNA’s kunnen verminderen. Zo willen ze spieren weer gevoeliger voor insuline maken en de energiecentrales weer opstarten.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2013.82.1639
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. J. Hoeks
Kosten: € 325.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.