Hoe onderzoek werkt
Hoe werkt onderzoek nu precies? En waarom duurt het zo lang? Wetenschapsjournalist Diederik Jekel legt het uit.
Wetenschappelijk onderzoek is als het lopen van een marathon. Het doel is duidelijk, maar je moet ontzettend veel stappen zetten. En ook al is het einddoel genezing, alle stappen die je onderweg zet zijn belangrijk. Die helpen mensen met diabetes nu al.
Wat hebben we al bereikt dankzij wetenschappelijk onderzoek?
Voordat insuline was uitgevonden, was de levensverwachting van iemand met diabetes maar een paar dagen of weken. Dankzij insuline is de levensverwachting elk jaar vooruit gegaan.
En vroeger kon je thuis je bloedsuikerwaardes niet meten. Dat moest in het ziekenhuis. Later kon dat met een vingerprik thuis. En dankzij wetenschappelijk onderzoek meet je je bloedsuikerwaardes tegenwoordig automatisch met een sensor.
Diabetes blijft een dagelijkse uitdaging
We hebben dus al veel bereikt de afgelopen jaren. Maar ondanks al die uitvindingen moeten mensen met diabetes nog altijd elke dag in de gaten houden wat ze eten, hoeveel ze bewegen en nog veel meer. Alles heeft invloed op hoeveel insuline je moet inspuiten.
Heel logisch dat het niet altijd lukt om je insuline goed te houden. Complicaties kunnen zo nog altijd ontstaan. Wetenschappelijk onderzoek blijft dus nodig.
Waarom duurt onderzoek toch zo lang?
Elke stap kost tijd. Zo moet je vrijwilligers vinden. Je gaat testen in het lab. Je test op mensen, wat veilig moet gebeuren. En het moet langs een ethische commissie. Als elke stap van je marathon een paar maanden duurt, dan begrijp je dat het lang duurt tot de eindstreep.
Help ons de volgende stappen te zetten
Elke stap die we ondertussen zetten is van levensbelang en helpt mensen met diabetes nu al. Daar is geld voor nodig. Dus word donateur van het Diabetes Fonds. Zo zetten we samen de volgende stappen. Om diabetes uiteindelijk helemaal de wereld uit te helpen.