Invloed van borstvoeding en koemelk
Kun je de kans op diabetes type 1 verkleinen door het geven van borstvoeding in combinatie met het vermijden van koemelkeiwit in het eerste levensjaar? Het Nederlandse deel van dit grote internationale onderzoek TRIGR is deels afgerond. Dit is een tussenstand, de resultaten komen in 2017.
De theorie is: stel je geeft baby’s in hun eerste halfjaar borstvoeding. Of eventueel ook flesvoeding zonder hele koemelkeiwitten. Dan is er grote kans dat één op de drie kinderen die anders diabetes type 1 hadden gekregen, het nu níet krijgen. Om die theorie te bewijzen (of te weerleggen), loopt in zestien landen het grote onderzoek TRIGR, met in totaal ruim tweeduizend kinderen. Ook in Nederland, waar het betaald wordt door het Diabetes Fonds. Het is een langlopend onderzoek waarvoor we veel geduld nodig hebben. Daarom alvast de tussenstand!
Het was een hele klus om genoeg pasgeborenen te vinden met een erfelijke aanleg voor diabetes type 1. Maar dat is gelukt! Van de 132 aangemelde baby’s, hadden er 53 de erfelijke aanleg die nodig was voor deelname. Alle deelnemende Nederlandse baby’s hebben de eerste zes maanden achter de rug. Hun ouders hebben veel moeite gedaan en heel trouw de instructies opgevolgd. Fantastisch, aldus de onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Het is ook niet niks om je baby regelmatig te laten prikken voor bloedonderzoek. Dat gebeurde wel met een verdoofzalf.
De baby’s hebben in principe allemaal borstvoeding gehad, maar op het moment dat ze overgingen op de fles, kreeg de ene groep gangbare voeding (op basis van hele koemelkeiwitten) en de andere groep een speciale ‘hypo-allergene’ voeding zonder hele koemelkeiwitten. Na zes maanden konden de ouders gewoon de voeding geven die ze wilden. De komende jaren worden de kinderen jaarlijks onderzocht op een mogelijk beginnende diabetes type 1.
Normaal gesproken bij kinderen met erfelijke aanleg voor diabetes type 1, zouden er zeven op de honderd voor het tiende levensjaar diabetes type 1 krijgen. Over tien jaar gaan de onderzoekers na welke kinderen geen diabetes kregen en welk soort voeding die kinderen tot hun zesde levensmaand hebben gebruikt. Pas dan – in 2017 - zullen we weten of het geven van borstvoeding en het vermijden van ‘hele’ koemelkeiwitten in de eerste zes levensmaanden helpt om diabetes met 30% te verminderen. Dit bekijken de onderzoekers voorlopig bij kinderen tot 10 jaar, maar wellicht ook nog later in hun leven.
Veel donateurs hebben dit onderzoek extra gesteund. Hartelijk dank!