Microdeeltjes en schade aan hart en bloedvaten
Diabetes type 2 gaat samen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Schade aan het hart en de bloedvaten is een langdurig en ingewikkeld proces. Zogeheten microdeeltjes spelen mogelijk een rol daarbij. In dit onderzoek is bekeken hoe een vetrijke maaltijd het ontstaan van microdeeltjes beïnvloedt.
Bij mensen met diabetes type 2 leiden hoge bloedsuikerspiegels en te veel vetstoffen in het bloed tot schade aan hart en bloedvaten. Dat begint met schade aan de vaatwand door aderverkalking (atherosclerose). Dat is een langdurig en ingewikkeld proces waarbij stollings- en ontstekingsreacties een belangrijke rol spelen. Het nuttigen van een vetrijke maaltijd kan dit proces op gang brengen of verergeren.
Er bestaan nog meer stoffen die hier een rol in spelen, maar wat ze precies doen is nog niet helemaal duidelijk. We weten dat mensen die problemen met hart en bloedvaten hebben een verhoogde hoeveelheid microdeeltjes in hun bloed hebben. Microdeeltjes zijn kleine blaasjes die afkomstig zijn van bloedcellen en cellen in de vaatwand. Ze bevorderen de stolling van het bloed.
De onderzoekers hebben in dit project de het ontstaan van microdeeltjes onderzocht bij mensen met diabetes type 2, vóór en na het nuttigen van een vetrijke maaltijd. Daarnaast is de rol van microdeeltjes in het ontstaan van vaatschade onderzocht.
De onderzoekers concluderen dat het samenspel van microdeeltjes, voeding en de toestand van de bloedvaten veel ingewikkelder is dan ze in eerste instantie dachten. We weten nu iets meer over de rol van microdeeltjes bij het ontstaan van vaatschade bij diabetes type 2. Het lijkt erop dat microdeeltjes slechts het topje van de ijsberg zijn.
Onderzoeksinformatie
Projectnr: | 2000.00.025 |
---|---|
Status: | Afgerond |
Onderzoeker: | Prof. dr. M. Diamant |
Kosten: | € 225.937 |