Overleven en goede werking van insulineproducerende cellen

De bètacellen in de alvleesklier maken het hormoon insuline om de bloedsuiker goed te houden. Dit zijn de insuline­producerende cellen. Een verminderde aanmaak van insuline is een oorzaak in het ontstaan en de progressie van diabetes type 2.

Een verminderde aanmaak van insuline bij mensen met diabetes type 2 kan ontstaan doordat de bètacellen niet goed meer werken. Of doordat er steeds minder bètacellen zijn. In dit onderzoek keken Prof. dr. Eelco de Koning en dr. Rianne Ellenbroek (LUMC) wat er precies gebeurt in de bètacellen, zodat deze goed overleven en insuline maken.

Hulp-eiwitten belangrijk voor overleven

Het speciale eiwit 'PKA' (Protein Kinase A) speelt een belangrijke rol in bètacellen. Dit eiwit heeft weer andere eiwitten nodig om goed te werken, de zogenaamde AKAP-eiwitten. De onderzoekers ontdekten vier van deze 'hulp-eiwitten' die belangrijk zijn voor het overleven van de bètacellen.

Ook zagen de onderzoekers dat bepaalde AKAP-eiwitten veranderen tijdens een ontstekingsreactie, zoals bij diabetes het geval is. Dit verklaart mogelijk waarom bètacellen minder goed werken bij mensen met diabetes type 2.

Aangrijpingspunten voor nieuwe behandelingen

De onderzoekers ontdekten dus nieuwe eiwitten die belangrijk zijn voor het overleven en de goede werking van de insulineproducerende cellen. Deze eiwitten zijn mogelijke mikpunten voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen, om voldoende en goedwerkende bètacellen te behouden bij diabetes type 2.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2013.81.1675
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. E.J.P. de Koning
Kosten: € 219.328

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.