Diabetestechnologie - zoals insulinepompen, closed loop-systemen, sensoren, slimme insulinepennen - is enorm in ontwikkeling. Maar er zijn ook zorgen over, of verkeerde verwachtingen. Dr. Giesje Nefs (Radboud UMC) wil daar meer zicht op krijgen zodat ze mensen kan helpen met hun keuze.

De moderne diabeteshulpmiddelen helpen om de bloedglucose beter te stabiliseren, complicaties te voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Toch gebruiken veel mensen deze apparaten niet of onregelmatig. In dit project kijkt dr. Giesje Nefs naar psychologische barrières: welke gedachten en emoties bepalen het gebruik van een sensor of insulinepomp? En welke verschillen zijn er dan tussen mensen? 

Nefs richt zich daarbij op jongeren en volwassenen met diabetes type 1, maar ook op hun familieleden en zorgverleners. Samen met hen verzamelt Nefs de informatie die nodig is om tot antwoorden te komen. Daarbij maakt ze gebruik van vragenlijsten en interviews, maar ook van verhalen op internet en workshops.

Helpen met keuze

Met de informatie die Nefs verzamelt, wil ze mensen helpen om een keuze te maken over technologie, zonder onnodige zorgen en verkeerde verwachtingen. Ook dat gebeurt in samenwerking. Daardoor sluit de vorm van die ondersteuning goed aan bij de behoeften en wensen van de mensen om wie het gaat. Dus voor de ene groep wellicht een YouTube-filmpje met ervaringsverhalen, voor de andere een verzameling handige vragen om elkaar te stellen over technologie. En voor zorgverleners bijvoorbeeld een workshop over onbewuste vooroordelen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2021.82.013
Status: Lopend
Onderzoeker: Dr. G.M. Nefs
Kosten: € 325.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: Shutterstock: Andrey_Popov