Relatie tussen diabetes en versuikerde eiwitten
Niet alle gevallen van diabetes type 2 kunnen verklaard worden. Komt dit misschien door versuikerde eiwitten in voedsel? Onderzoekers in Maastricht hebben dit onderzocht. Ze ontdekten geen effect.
Versuikerde eiwitten ontstaan uit een reactie tussen glucose en eiwitten. Dit gebeurt ook in ons eigen lichaam. Deze lichaamseigen versuikerde eiwitten zorgen dat ons lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. De vraag is: hebben versuikerde eiwitten in voeding hetzelfde schadelijke effect?
Gebakken voedsel
Versuikerde eiwitten ontstaan wanneer je voedsel langdurig verhit. Bijvoorbeeld dat lekkere, knapperige korstje op brood, cake, biefstuk of frites. Versuikerde eiwitten komen veel minder voor wanneer je eten kookt.
Dieet
In dit onderzoek volgden 80 mensen met overgewicht tijdens 4 weken een dieet. De helft van de groep eet weinig versuikerde eiwitten, de andere helft juist veel. Daarna wordt het effect van de voeding op het lichaam gemeten.
Resultaten: geen effect
Hoe minder versuikerde eiwitten de deelnemers aten, hoe minder deze ook in het bloed en de urine zaten. En omgekeerd. Dit laat zien dat versuikerde eiwitten uit voeding inderdaad opgenomen worden. Toch zagen de onderzoekers geen verschil in het effect op het lichaam bij beide groepen. Minder eten van versuikerde eiwitten zorgt dus niet voor minder risico op diabetes type 2.
Dit project werd in samenwerking met ZonMw (subsidient van de overheid) gefinancierd.
Onderzoeksinformatie
Projectnr: | 2016.00.1865 |
---|---|
Status: | Afgerond |
Onderzoeker: | prof. dr. C.G. Schalkwijk |
Kosten: | € 300.000 |