Spieren goed houden als je niet kunt bewegen

Soms kun je een tijdje niet bewegen. Dat heeft invloed op je spieren. Maar hoe zit dat precies bij mensen met diabetes type 2? En kan een speciale techniek met kleine stroomstootjes helpen? Dr. Dirks van de Universiteit van Wageningen zoekt naar antwoorden.

Je kunt niet goed bewegen wanneer je ziek bent. Of als je een been of arm hebt gebroken. Soms mag je zelfs niet lopen, zoals bij een Charcot-voet. Je spieren hoeven dan even niet te werken. Dat is meestal niet zo handig. Want je spieren gaan zich daardoor anders gedragen.  
 
Tijdens zo’n rustperiode worden de spieren van mensen zonder diabetes kleiner en minder sterk. En ze nemen minder suiker op uit het bloed. Dat komt doordat de spieren minder gevoelig worden voor het hormoon insuline. Maar hoe zit dat precies bij mensen met diabetes type 2?  

Arm in het gips of in bed liggen

Dr. Dirks onderzoekt dit door twee groepen deelnemers te vergelijken: mensen met diabetes type 2 én mensen zonder diabetes. De onderarm van sommige deelnemers wordt twee dagen ingegipst, zodat de onderarm niet kan bewegen. Andere deelnemers moeten vijf dagen in bed liggen. Ze mogen niet hun bed uit. Zelfs niet om naar het toilet te gaan. 
 
Dr. Dirks onderzoekt de spieren van de deelnemers, in de verschillende situaties. Hoe nemen de spieren suiker op? Wat doet het met de gevoeligheid voor insuline? En heeft niet bewegen invloed op de opbouw van de spieren? 

Behandeling met stroomstootjes

Verder onderzoekt ze een speciale behandeling van de spieren. Werkt deze techniek om de spieren en de bloedsuiker goed te houden? Deze behandeling gebeurt met hele kleine stroomstootjes. Dat heet elektrostimulatie. De stroomstootjes zorgen ervoor dat de spieren zich samentrekken. Zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. 
 
Misschien werkt de behandeling bij mensen met diabetes type 2 om de spieren én de bloedsuiker goed te houden. Dat kan een oplossing zijn voor mensen met diabetes type 2 die niet goed kunnen bewegen. Bijvoorbeeld na een operatie. Of bij sommige complicaties, zoals een Charcot-voet. 

> Meedoen aan dit onderzoek? Lees meer informatie in deze folder.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2023.82.005
Status: Lopend
Onderzoeker: dr. M.L. Dirks
Kosten: € 350.000

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Foto: J.AMPHON / Shutterstock.com