Foto gezonde voeding op hartvormige schaaltjes

De Voedingsrichtlijn Diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) wordt elke 5 jaar vernieuwd. Professionals in de diabeteszorg vinden deze periode te lang. Daarom is onderzocht of de voedingsrichtlijn vaker vernieuwd moet worden. 

De NDF Voedingsrichtlijn Diabetes ondersteunt professionals in de diabeteszorg. Hiermee geven professionals voedingsadvies aan mensen met diabetes, vrouwen met zwangerschapsdiabetes en mensen met een verhoogde kans op diabetes type 2.  

Vaker vernieuwen vanwege wetenschappelijke ontwikkelingen 

Professionals in de diabeteszorg willen dat de voedingsrichtlijn vaker dan elke 5 jaar vernieuwd wordt. Ze vinden dat ontwikkelingen in de wetenschap rond voeding snel veranderen. Zo blijft het advies aan mensen met diabetes zo goed mogelijk aansluiten. 

Vaker vernieuwen?

De NDF en het Diabetes Fonds hebben onderzocht of de richtlijn vaker vernieuwd moet worden. Ze hebben nu 2,5 jaar na de laatste aanpassing een nieuwe versie van de richtlijn gemaakt in plaats van de gebruikelijke 5 jaar. De reden daarvoor is om te kijken of er dan al nieuw wetenschappelijk bewijs is voor voedingsadviezen.

Hoe wordt de update gedaan?

Er is gekeken naar 12 verschillende actuele voedingsonderwerpen zoals zoetstoffen, plantaardige voeding en koolhydraatbeperking. Deze onderwerpen zijn gekozen door een werkgroep van onder meer diëtisten, mensen met diabetes en zorgverleners. De aanpassing is uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit Wageningen (WUR). Ze doen literatuuronderzoek, vatten de resultaten samen en vullen de voedingsrichtlijn aan waar dat nodig is. Dit is voorgelegd aan de werkgroep. De aanpassing heeft niet geleid tot nieuwe adviezen, wel tot nieuwe onderbouwing van de huidige adviezen vanuit recente literatuur.

Een ander onderdeel van dit project was om de voedingsrichtlijn inzichtelijker en gebruiksvriendelijker te maken. De richtlijn staat nu op de NDF-website.

Vaker update

Dat de voedingsadviezen gebaseerd zijn op recente literatuur draagt bij aan de geloofwaardigheid en draagvlak voor de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes. De WUR-onderzoekers adviseren om de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes elke 2 tot 3 jaar te vernieuwen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2022.18.001
Status: Afgerond
Onderzoeker: Prof. dr. E.J.M. Feskens, C. Brinkman
Kosten: € 30.175

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Foto: marilyn barbone / Shutterstock.com