Zorg op afstand met glucose­sensor

Dr. Arianne van Bon van ziekenhuis Rijnstate onderzoekt mensen met diabetes type 2 in de thuiszorg. Ze is benieuwd of er minder afspraken nodig zijn in de thuiszorg als hun bloedsuikerwaarden op afstand worden gevolgd via een glucosesensor.

De werkdruk in de zorg neemt toe. Daarom is het goed om te onderzoeken of digitale hulpmiddelen waarmee mensen thuis geholpen kunnen worden voor minder contactmomenten zorgen.

Ziekenhuis Rijnstate en thuiszorgorganisatie STMG in Arnhem hebben een virtueel zorgcentrum ingericht. Hiermee verleent men zorg op afstand aan mensen met diabetes type 2. De onderzoekers hopen dat het aantal contactmomenten in de thuiszorg kan verminderen. 

Continue glucosemonitor

Mensen met diabetes type 2 die een continue glucosemonitor (GCM) dragen die hun bloedsuikers meet, gaan de ziekte beter begrijpen. Ook kunnen ze vaak hun bloedsuikerwaarden beter onder controle houden. In dit onderzoek krijgen ouderen met diabetes type 2 een CGM. In het virtueel zorgcentrum wordt hiermee op afstand met een monitoringssysteem hun bloedsuikerwaarden gevolgd. 

Alarm bij afwijkende waarden

Als iemand een te hoge of te lage bloedsuikerwaarde heeft, gaat er een alarm af. Zorgverleners in het virtueel zorgcentrum bellen dan gelijk en geven advies over voeding en medicatie om de bloedsuikerwaarden bij te stellen. De onderzoekers verwachten dat hierdoor het aantal contactcontacten afneemt. Ze hoeven dan bijvoorbeeld niet wekelijks langs te gaan om de bloedsuikers te meten.  

Veiligheid en tevredenheid

In het onderzoek kijkt men ook of de bloedsuikerwaarden verbeteren bij het volgen op afstand. Of de methode haalbaar en veilig is. En of de mensen met diabetes er tevreden over zijn. Als de onderzoeksresultaten positief zijn, is het mogelijk dat andere thuiszorgorganisaties hetzelfde gaan doen.

Foto: fizkes / Shutterstock.com