Geen suikerhoudende frisdrank meer op middelbare scholen
Eind 2018 is er geen suikerhoudende frisdrank meer te krijgen op middelbare scholen. Dit heeft de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) bekendgemaakt.
“We willen jongeren helpen bij het maken van een gezondere keuze”, verklaart FWS-directeur Raymond Gianotten tegenover RTL Nieuws. Volgens hem lopen er nog een aantal contracten, “maar gaat de maatregel zo snel mogelijk in.”
Lightvarianten nog wel te koop
De lightvarianten blijven wel te koop. “Deze bevatten geen suiker, en nauwelijks calorieën. Je kunt ze prima drinken, zonder dat je te veel calorieën binnenkrijgt”, aldus Gianotten. Volgens het Voedingscentrum mag een product ‘light’ genoemd worden als er minimaal 30 procent minder energie, vet, of suiker in het product zit in vergelijking met het gewone product.
Oplossingen voor obesitas en overgewicht
De beslissing van FWS past bij het besluit van de Europese frisdrankindustrie om ervoor te zorgen dat in 2019 in heel Europe alleen nog maar laagcalorische en calorievrije frisdranken op middelbare scholen worden aangeboden.
Gianotten zegt dat de frisdrankproducenten graag willen bijdragen aan oplossingen om obesitas onder jongeren verder te laten dalen. Op dit moment heeft 13,6% van de Nederlandse kinderen overgewicht en 2,7% obesitas.
Risico op diabetes type 2
Kinderen met overgewicht hebben een verhoogd risico op diabetes type 2. Ook is uit onderzoek gebleken dat het drinken van 330 milliliter (één blikje) suikerrijke frisdrank per dag het risico op diabetes type 2 met 20% vergroot. Het Diabetes Fonds juicht de maatregelen van het FWS daarom toe.