Diabetes Fonds roept op nieuwe Britse-obesitas aanpak te volgen
Het Diabetes Fonds is positief over de nieuwe plannen van de Britse overheid om de obesitas-epidemie aan te pakken. De Britse plannen hebben overeenkomsten met punten uit het Preventieakkoord maar gaat in een aantal opzichten verder, namelijk in het introduceren van wetgeving rond het verbieden van reclames en aanbiedingen van ongezonde producten.
Het Diabetes Fonds roept Nederlandse overheid dan ook op om het goede voorbeeld te volgen. Het is nu tijd voor een pakket aan maatregelen om de gezonde keuze, écht de makkelijke keuze te maken. Dit betekent:
- Een samenhangend pakket aan maatregelen waaronder:
- Een kortingsverbod op ongezonde producten;
- Een suikertaks op suikerrijke dranken.
Boris Johnson trekt 10 miljoen pond uit om 35 miljoen mensen te bereiken om hen te helpen gezonder te leven en gewicht te verliezen. Dit naar aanleiding van de corona crisis, waardoor Engeland door het hoge percentage mensen met overgewicht hard getroffen is.
Gezonde maatregelen nodig in Nederland
Het Diabetes Fonds vindt dat ook in Nederland meer maatregelen genomen moeten worden om de gezonde keuze makkelijk te maken. Al langer pleit het Diabetes Fonds ervoor de ongezonde omgeving aan te pakken, om de groei van het aantal mensen met overgewicht en diabetes type 2 een halt toe roepen. De oproep voor een gezonde keuze is dan ook niet nieuw, maar de coronacrisis laat maar al te goed zien wat het belang van een gezonde leefstijl is.
In Nederland heeft op dit moment meer dan 50 procent van de volwassenen overgewicht en daarmee een verhoogd risico op diabetes type 2. In het Verenigd Koninkrijk is meer dan 60 procent van de volwassenen te zwaar.
Niet meer stunten met ongezonde producten
Om te voorkomen dat overgewicht in ons land een even groot probleem wordt als in het Verenigd Koninkrijk, willen we dat de overheid maatregelen neemt om de ongezonde omgeving aan te pakken. Hierbij pleiten we voor een samenhangend pakket aan maatregelen, waar een kortingsverbod op ongezonde producten en een suikertaks op suikerrijke dranken onderdeel van zijn.
Daarom heeft het Diabetes Fonds eind 2019 namens ruim 20.000 consumenten een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden. De oproep destijds: stimuleer de promotie van gezonde producten en verbied kortingsacties op suikerrijke dranken. Naar aanleiding van de petitie is staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) een onderzoek naar een dergelijk verbod gestart. En zijn we hierover in gesprek met VWS.
Een greep uit de Britse maatregelen die worden genomen:
De Britse overheid komt met een pakket aan maatregelen die verder gaan dan het Nederlandse Preventieakkoord.
- Wetgeving invoeren die vereist dat grote voedselbedrijven buitenshuis, waaronder restaurants, cafés en afhaalrestaurants met meer dan 250 werknemers, calorielabels toevoegen aan het voedsel dat ze verkopen
- Invoeren van wetgeving om de promotie van voedingsmiddelen met een hoog vet-, suiker- of zoutgehalte (HFSS) te beëindigen door het beperken van volumepromoties, zoals het verkopen van twee voor de prijs van één, en het plaatsen van deze voedingsmiddelen op prominente locaties die bedoeld zijn om aankopen te stimuleren, zowel online als in fysieke winkels in Engeland
- Het verbieden van reclame voor HFSS-producten die vóór 21.00 uur op tv en online worden vertoond en zo snel mogelijk een korte raadpleging houden over hoe we een totale HFSS-advertentiebeperking online introduceren.
In het plan kondigen ze aan dat ze in de toekomst meer maatregelen zullen treffen:
- Ze zullen blijven samenwerken met het bedrijfsleven en de industrie via de reductie- en herformuleringsprogramma's van de regering inzake suiker, calorieën en zout en blijven ons inzetten voor verdere actie als er geen resultaten worden gezien.
- Ze gaan ook een gesprek aan met werkgevers om beter te begrijpen hoe we mensen ondersteunen om gezonder te zijn terwijl ze aan het werk zijn.
- Ze zullen preventie tot de kern van de gezondheidsagenda van deze regering maken om de last van te voorkomen slechte gezondheid proactief aan te pakken en iedereen in staat te stellen het gezonde gedrag te maken dat ze willen maken.”