Hoe passen cellen die insuline maken zichzelf aan?
Soms heeft het lichaam meer insuline nodig om de bloedsuikerspiegel te regelen, zoals in de puberteit. De insulineproducerende cellen passen zich dan vanzelf aan. Maar hoe? Rianne Ellenbroek van het LUMC zocht dat uit en promoveert vandaag. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.
Tijdens zwangerschap, in de puberteit en bij mensen met overgewicht verandert de stofwisseling. Het lichaam maakt dan meer insuline aan om de bloedsuikerspiegel goed te regelen. Dat gebeurt in de alvleesklier, waarin cellen zitten die insuline maken. We wisten al dat die cellen zich aanpassen als er meer insuline nodig is. Hoe en wanneer doen ze dat?
Plaats in de alvleesklier
Onderzoeker Rianne Ellenbroek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzocht de cellen die insuline maken in de alvleesklier, bij mensen en muizen. Ze zag dat er inderdaad meer of minder cellen groeiden afhankelijk van hoeveel insuline nodig was. Maar dat gebeurt niet overal in de alvleesklier even snel. De cellen reageren bovendien op signalen van buitenaf, zoals voeding met veel vet.
Nog meer signalen?
Het is dus echt belangrijk dat we nog beter begrijpen hoe cellen in de alvleesklier zich aanpassen. Want als ze dat niet goed doen, raakt de bloedsuikerspiegel ontregeld en krijgt iemand diabetes. In de toekomst hoopt Ellenbroek nog meer signalen te onderzoeken waarop de insulineproducerende cellen reageren. En daarbij zijn de verschillende delen van de alvleesklier kennelijk essentieel.
Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door donaties aan het Diabetes Fonds.