29 SEP. 2015

Tot nu toe mogen kinderen meestal niet meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Maar zojuist stemde de Tweede Kamer in met een wetsvoorstel om dat te veranderen. Dat is goed nieuws voor de toekomstige behandeling van diabetes bij kinderen.

Kinderen zitten anders in elkaar dan volwassenen. Toch krijgen ze behandelingen die alleen zijn getest bij volwassenen. Want alleen als het voor hun eigen gezondheid nodig is, ondergaan ze een ‘medische handeling’. Dat is eigenlijk onhandig, omdat kinderen misschien wel andere medicijnen nodig hebben. Maar dat weten we niet omdat onderzoek bij kinderen verboden was.

Nieuwe regels

Om kinderen betere behandelingen te kunnen geven, stemde de Tweede Kamer in met een wetsvoorstel van minister Schippers van Volksgezondheid. Dat versoepelt de regels voor medisch onderzoek met minderjarigen. Het wetsvoorstel kreeg ruim steun in de Tweede Kamer en maakt ook een goede kans in de Eerste Kamer.

Extra bloed

Zo kunnen dokters bij kinderen en jongeren voortaan extra bloed of weefsel afnemen voor gebruik voor medisch onderzoek. Uiteraard na toestemming van het kind, en tot 16 jaar ook van de ouders. De nieuwe regels betekenen op termijn ook betere behandelingen voor kinderen en jongeren met diabetes, omdat onderzoekers precies kunnen kijken wat het beste voor hen is.

Gunstig voor diabetes

Directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds is blij met het nieuwe wetsvoorstel: “Diabetes type 1 treft veel kinderen en jongeren, en de weg naar genezing vergt nog veel onderzoek. Juist hun deelname aan onderzoek brengt genezing sneller dichterbij. Zolang hun veiligheid gegarandeerd is, ben ik heel blij met deze ontwikkeling.”

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.