Nobelprijs voor onderzoek biologische klok
Drie Amerikaanse onderzoekers hebben de Nobelprijs gekregen voor hun onderzoek naar de biologische klok. Dit gaf onder andere meer inzicht in de relatie tussen slaap en het risico op diabetes type 2.
De winnaars, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash en Michael W. Young, doen al sinds de jaren tachtig onderzoek naar de werking van de biologische klok. Ze ontdekten dat twee eiwitten een grote invloed hebben op ons dag- en nachtritme.
Eiwitten
De onderzoekers hebben de werking van de zogeheten per-eiwit in cellen ontrafeld. De concentratie van dit eiwit wordt 's nachts opgebouwd en daalt overdag. In het lichaam wordt dat proces gelijkgezet met licht en donker. De interne biologische klok wordt dus afgestemd met de buitenwereld.
Nachtdienst
Het onderzoek van de drie Amerikanen is van groot belang, omdat de biologische klok heel belangrijk is in ons leven. Het stuurt onze spijsvertering aan, onze hormoonhuishouding en slaap, en deels ons gedrag. Verstoring van de biologische klok zoals bij het uitvoeren van nachtdiensten, vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2.
Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar de werking van de biologische klok en de invloed hiervan op onze lichaam. Het Diabetes Fonds financiert ook dergelijk onderzoek.