31 MEI 2021

Van 7 tot en met 13 juni vindt de 4e editie van de Nationale Suiker Challenge plaats. Het Diabetes Fonds gaf op maandag 31 mei het politieke startsein voor de challenge met een gezond ontbijt én ging het gesprek aan over de uitdagingen en oplossingen voor een gezonde generatie.

Op 31 mei heeft het Diabetes Fonds het politieke startsein gegeven voor de Nationale Suiker Challenge 2021 in de keuken van Algemeen Directeur Etelka Ubbens. Samen met Tweede Kamerleden Jeanet van de Laan (D66), Caroline van der Plas (BBB), beleidsmedewerker Rebekka van Munster (ChristenUnie), beleidsmedewerker Janet Mensink (BBB) en wetenschappers dr. Martijn Brouwers en Sanne Djojosoeparto ging het Diabetes Fonds aan de slag met een ontbijtrecept zonder toegevoegde suikers én in gesprek over gezonde voeding en de uitdagingen en oplossingen voor een gezonde generatie.

Samen gaven zij het startschot voor de vierde editie van de Nationale Suiker Challenge (7 t/m 13 juni 2021). Doel: Minimaal 75.000 Nederlanders een week lang zonder toegevoegde suikers te laten eten en drinken.

Bijna driekwart van de Nederlanders wil minder suikers

Ruim 60% van de volwassenen in Nederland krijgt iedere dag te veel vrije suikers binnen. Gevolg: kans op overgewicht en een verhoogd risico op diabetes type 2. Door de coronacrisis is het aantal mensen met overgewicht de afgelopen tijd alleen maar toegenomen, met maarliefst 27%. Etelka Ubbens, Algemeen Directeur van het Diabetes Fonds: “Aandacht voor minder suikerconsumptie is dus hard nodig. We moeten gezonde keuzes gaan maken en zorgen dat deze keuzes makkelijker worden. We weten dat veel Nederlanders het tijd vinden voor gezonde voeding.”

Bijna driekwart (74%) van de Nederlanders geeft aan te willen stoppen met toegevoegde suikers. De Nationale Suiker Challenge daagt deze mensen een week lang uit en helpt ze met gezonde recepten en tips bij het maken van gezondere keuzes.

Samen werken aan een gezonder Nederland

Voor Ubbens is de Nationale Suiker Challenge ook een manier om de voedingsindustrie en de overheid uit te dagen samen met het Diabetes Fonds te kijken naar manieren om Nederland gezonder te maken: “Als we niets doen, krijgt van de huidige Nederlanders van 45 jaar en ouder naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2. We willen dat het nieuwe kabinet supermarkten en fabrikanten via wetgeving aanzet om ons eten en drinken gezonder te maken, onder andere door de invoering van een suikertaks. We zijn met de Tweede Kamerleden en experts in gesprek gegaan over de rol van de overheid om onze voedselomgeving gezond te maken en hebben de uitdagingen en oplossingen voor de toekomst besproken. Samenwerking tussen overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven op weg naar een gezond Nederland is nu belangrijker dan ooit.”

De gezonde keuze makkelijker maken

Een gezonde keuze maken is niet altijd even makkelijk. Gezonde voeding is vaak duurder dan suikerrijke producten als frisdrank en snoepgoed. Fabrikanten voegen suiker toe aan producten waarvan we het niet verwachten. De schappen in de supermarkt staan vol ongezond voeding, waardoor mensen ongemerkt te veel zout, suiker en ongezond vet binnenkrijgen. Recent RIVM-onderzoek laat zien dat zij de afgelopen jaren bijvoorbeeld maar 7,5 gram, 30 kilocalorieën (nog geen twee suikerklontjes!) minder verwerkten in voedingsmiddelen. De geschatte inname van zout en suiker blijft volgens deze studie, ook na het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, (te) hoog. Afspraken met de industrie om ons eten en drinken minder ongezond te maken, leverden dus weinig op.

Naast de eigen activiteiten werkt het Diabetes Fonds ook in alliantieverband aan het gezond maken van ons eten. De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie is op 19 mei van start gegaan met de petitie; ‘Maak ons eten weer gezond’. Via tijdvoorgezondevoeding.nl/petitie wordt de petitie op 15 juni, aan de Tweede Kamer aangeboden.

De Nationale Suiker Challenge is een initiatief van het Diabetes Fonds en vindt plaats tijdens de week zonder suiker dit jaar van 7 t/m 13 juni. In 2021 vindt de vierde editie plaats. Het Diabetes Fonds wil met de Nationale Suiker Challenge de groei van diabetes type 2 tegengaan door gezonder leven makkelijker te maken. We hebben meer dan 1 miljoen mensen in ons land met diabetes type 2, en daar komen er iedere week bijna 1.000 bij. Doen we niets, dan krijgt van de huidige Nederlanders van 45 jaar en ouder naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2.


De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie
Het Diabetes Fonds werkt ook samen met andere gezondheidsfondsen aan een gezonde generatie. Namelijk in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie. Hierin zitten het Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting. Gezamenlijk werken wij samen met Gemeente Amsterdam en UNICEF Nederland. Plus nog zestien andere gezondheidsfondsen streven we naar een gezonde generatie. Ons doel is simpel: de voedselomgeving nú gezonder maken, zodat ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon kan hebben. Want gezonde gewoontes op jonge leeftijd zullen leiden tot gezonde gewoontes in de rest van het leven waardoor een gezonde generatie opgroeit die later minder ziek zal zijn. Het is tijd om in actie te komen. Het is tijd voor gezonde voeding. Het is tijd voor een Gezonde Generatie.

Ga voor meer informatie naar www.gezondegeneratie.nl/alliantievoeding.