Verband tussen vruchtensuiker en diabetes type 2 verder onderzocht
Het Maastricht UMC+ heeft mensen bestudeerd die door een bepaalde erfelijke aanleg minder goed vruchtensuiker kunnen verwerken. Hierdoor breken deze mensen vruchtensuiker niet goed af en plassen ze een deel ervan uit. Uit het onderzoek blijkt dat zij minder kans hebben op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Ook hebben ze minder vetstapeling in hun lever en een lagere bloeddruk. Deze bevindingen ondersteunen maatregelen om het nuttigen van vruchtensuiker te verminderen.
Prof. Martijn Brouwers en zijn team keken naar ruim 1 miljoen mensen die minder goed vruchtensuiker kunnen verwerken, door een bepaalde erfelijke aanleg. De onderzoekers wilden meer inzicht krijgen in het verband tussen vruchtensuiker en diabetes type 2. 'Door mensen te bestuderen die vanwege een erfelijke aanleg vruchtensuiker minder goed kunnen verwerken in het lichaam, kunnen we heel specifiek kijken naar de rol die vruchtensuiker gedurende het gehele leven heeft gespeeld in het ontstaan van ziekten', vertelt Brouwers.
Verband tussen vruchtensuiker en diabetes type 2
In eerder onderzoek volgden mensen een dieet zonder vruchtensuiker en kregen ze minder vetstapeling in hun lever en een lagere bloeddruk. Alleen was dit onderzoek te klein en van te korte duur om de effecten op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten aan te tonen. Daarna hebben de onderzoekers dus ook gekeken naar mensen met een bepaalde erfelijke aanleg. Het onderzoek is uitgevoerd met financiële steun van het Diabetes Fonds.
Maatregelen voor minder vruchtensuiker
De onderzoeksresultaten ondersteunen maatregelen om de consumptie van vruchtensuiker te verminderen, zoals de invoering van een suikertaks op suikerhoudende dranken. Inmiddels hebben 44 landen de suikertaks ingevoerd. Dit heeft geleid tot minder verkoop van frisdrank en minder toegevoegde suiker in frisdrank.
In het Verenigd Koninkrijk pasten vele frisdrankproducenten hun recept aan om de belasting te vermijden: sinds de aankondiging van de suikertaks in 2016 heeft de helft van de producenten het suikergehalte van de frisdranken aangepast. In Mexico zorgde de suikertaks ervoor dat mensen de afgelopen twee jaar bijna 8% minder frisdrank dronken.
Verantwoordelijkheid supermarkten
Brouwers vindt dat ook supermarkten hun verantwoordelijkheid moeten nemen: 'Recent onderzoek door onderzoeksbureau Questionmark laat zien dat ongezonde voeding nog altijd een prominente plek heeft in supermarkten, zowel in de inrichting als in de aanbiedingen. Als supermarkten een gezonder aanbod hebben, zal dat bijdragen aan een gezondere bevolking'.
De onderzoeksbevindingen zijn recent gepubliceerd in de wetenschappelijke tijdschriften American Journal of Clinical Nutrition, Clinical Nutrition en Diabetes Care. Het onderzoek is gesteund door de Hartstichting en het Diabetes Fonds. Bekijk het onderzoeksrapport van Questionmark.
Foto: nadianb / Shutterstock.com