Wat gebeurt er tijdens sporten in je lichaam bij diabetes?
Als je beweegt dan gebeurt er van alles in je lichaam. Het verbruikt energie en wordt gevoeliger voor insuline. Daarom is het goed om met diabetes type 1 vooraf je eten en insuline goed te plannen, zodat je probleemloos sport.
Hoe intensiever je beweegt, hoe meer glucose je verbrandt. Je lichaam heeft gewoon meer energie nodig bij sporten dan bij stilzitten. Die energie komt van een aantal bronnen:
- koolhydraten je eet of drinkt,
- glucose die als reserve in je lichaam is opgeslagen, in de vorm van glycogeen in de lever en in de spieren,
- glucose die het lichaam kan aanmaken uit eiwitten en vetten.
Daarnaast worden de lichaamsweefsels bij inspanning gevoeliger voor insuline. Je suikerstofwisseling werkt dan beter.
Evenwicht vinden
Bij bewegen en sporten is het vooral voor mensen met diabetes type 1 de kunst om een goed evenwicht te vinden. Dat kan afhangen van het soort, de duur, de intensiteit en de frequentie van sporten. Maar het verschilt ook per persoon. Als dit evenwicht niet goed lukt, leidt dit tot hypoglykemie (een hypo) of juist hyperglykemie (een hyper).
De angst voor met name hypoglykemie weerhoudt mensen met diabetes type 1 soms van sporten. Maar als je gaat sporten met een veel te hoge bloedsuiker, kan die ook juist verder stijgen. Dat klinkt ingewikkeld, maar sporten kan prima met diabetes als je weet waar jouw evenwicht ligt. Sporten is absoluut de moeite waard.
Bron: internist Henk Bilo