Zo maak je een koolhydraatarm diner
Koolhydraatarm avondeten is een lekkere en gezonde keuze. Maar het kan een uitdaging zijn om een koolhydraatarme warme maaltijd te bereiden.
Veel recepten bevatten veel koolhydraten, duren lang om te maken of zijn erg ingewikkeld met veel ingrediënten. Hier lees je hoe je een makkelijke gezonde koolhydraatarme maaltijd maakt.
Wat is een koolhydraatarm diner?
In koolhydraatarm avondeten zitten minder koolhydraten. Klinkt simpel. Maar hoeveel koolhydraten er precies in jouw warme maaltijd mogen zitten, hangt af van de mate van koolhydraatbeperking en hoeveel ruimte je die dag nog over hebt voor koolhydraten bij jouw warme maaltijd. Wij houden bij onze koolhydraatarme recepten een maximum aan van 24,5 gram koolhydraten per portie. Deze hoeveelheid kan voor jou anders zijn. Overleg bij twijfel altijd met je diëtist.
Hoe gezond is een koolhydraatarm diner?
Koolhydraatarm eten is gezond, zolang je voor de juiste producten kiest. Als je meer vet, rood en bewerkt vlees eet of kiest voor een maaltijd met weinig groenten, dan is je koolhydraatarme diner niet zo gezond.
Hoe eet je gezond koolhydraatarm?
Kies voor voedzame producten die veel voedingsstoffen leveren. Denk aan ongezouten noten, vloeibare oliën en vetten, mager vlees, kip, ei of vette vis. En gebruik een ruime hoeveelheid koolhydraatarme groenten, zoals sla, komkommer, champignons of broccoli.
Kies je wel voor producten met koolhydraten? Let dan op de hoeveelheid en kies voor kwaliteit. Eten met veel vezels en andere nuttige voedingsstoffen dus. Ga voor zilvervliesrijst, peulvruchten en groenten. Daar zitten meer voedingsstoffen en meer vezels in.
Waar moet je op letten bij het maken van een koolhydraatarme maaltijd?
Aardappelen, pasta, rijst en verschillende soorten groenten en peulvruchten kunnen rijk zijn aan koolhydraten. Zo kan de hoeveelheid koolhydraten in je warme maaltijd flink oplopen. Daarom wil je deze vervangen. Of de hoeveelheid in je gerecht verminderen. En dit is makkelijker dan je misschien denkt.
Eten met veel koolhydraten vervangen voor koolhydraatarm eten
Vervang spaghetti door courgetti, rijst door bloemkoolrijst en gebruik pompoen om lasagnebladeren te vervangen. Als alternatief voor aardappelen kan je kiezen voor knolselderij of pastinaak. Lekker in een stamppot! Maak je wel gebruik van een koolhydraatrijk ingrediënt? Verminder dan de hoeveelheid.
Voor een goed vullende maaltijd is het belangrijk om je koolhydraatarme diner eiwitrijk en rijk aan gezonde vetten te maken. Kies voor magere vleessoorten, een eitje, vette vis, noten en zaden. Zo heb je minder snel trek na de maaltijd.
Foto: gabrieodorescu / Shutterstock.com