Waarom zit er suiker in melk?
Melk bevat melksuiker, ook wel lactose genoemd. Lactose is een vorm van suiker die van nature aanwezig is in melkproducten.
Waar zit lactose in?
Lactose vind je in melk van zoogdieren en komt vooral voor in de volgende melkproducten:
- Melk
- Karnemelk
- Yoghurt
- Kwark
- Kefir
- Geitenmelk
- Schapenmelk
- Chocolademelk
- Yoghurtdrank
- Slagroom
- Zure room
- Crème fraîche
- Vla
- Pap
- Pudding
Lees ook: Waarom zit er suiker in yoghurt?
Van lactose naar glucose
Lactose wordt in je darmen afgebroken tot glucose en galactose. Glucose wordt opgenomen in je bloed, zodat je lichaam het kan gebruiken als energie. Ook galactose wordt omgezet tot glucose. Hier is je lever verantwoordelijk voor.
Lactose-intolerantie
Om lactose goed te kunnen verteren, gebruikt je lichaam lactase. Dit enzym wordt in je dunne darmwand gemaakt. Sommige mensen kunnen lactose niet goed verteren, doordat hun lichaam geen of onvoldoende lactase aanmaakt. De lactose komt onverteerd in de dikke darm terecht, wat kan leiden tot buikpijn, krampen en diarree. Mensen die deze klachten ervaren hebben een lactose-intolerantie: ze kunnen melksuiker niet goed verdragen.
Bij lactose-intolerantie is advies van een arts of diëtist aan te raden.
Is melksuiker slecht voor je?
Als je geen lactose-intolerantie of koemelkallergie hebt, is melksuiker niet slecht voor je. Sterker nog: producten als magere melk, halfvolle melk en karnemelk passen in een gezond voedingspatroon. Het eten en/of drinken van melkproducten (zuivel) als yoghurt hangt samen met een lager risico op diabetes type 2 en darmkanker.
Meer weten over soorten suiker?
Wil je meer weten over de verschillende soorten suiker of over suiker in het algemeen? Schrijf je hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Instagram!
Foto: Couleur / Pixabay.com