Man kijkt naar laptop

Mensen met diabetes type 2 worden pas doorverwezen naar een specialist wanneer er problemen zijn. Dat heeft veel nadelen. Dr. Beerlage- de Jong en haar team (Universiteit Twente) ontwikkelen een platform waarbij het bezoek aan de zorgverlener wordt gecombineerd met 'zorg op afstand'. Hierdoor sluit de diabeteszorg beter aan bij de persoonlijke behoeftes van mensen met diabetes.

De onderzoekers verzamelen belangrijke gegevens voor de behandeling van diabetes type 2. Zoals bloedsuikerwaarden, voeding en beweging. De onderzoekers kijken hoe ze deze data kunnen inzetten om de behandeling zo persoonlijk mogelijk te maken. Hiervoor ontwikkelen ze het digitale 'PerfectFIT Diabetes Platform. Daarop worden patiënten gecoacht, wordt data gemonitord en informatie uitgewisseld.

Het onderzoek bouwt hiermee voort op bestaande hulpmiddelen, zoals de Diameter. De Diameter is een app die inzicht en persoonlijke coaching biedt op basis van data over bloedsuikerwaarden, voeding en lichaamsbeweging.

In overleg met mensen met diabetes

Om de behandeling zo passend mogelijk te maken, werken de onderzoekers samen met mensen met diabetes en zorgverleners. Belangrijke dingen om rekening mee te houden zijn bijvoorbeeld gebruiksgemak, kosten, privacy en veiligheid.

Testen in twee ziekenhuizen

Zodra het platform af is, testen de onderzoekers het in twee ziekenhuizen. Ze kijken naar de effecten op mensen met diabetes. Bijvoorbeeld hoe tevreden de gebruikers zijn en hoe de gezondheid verbetert. De onderzoekers kijken ook naar de zorgkosten en het zorgproces. Om te bepalen of deze manier van diabeteszorg haalbaar is.

Meer controle over je diabetes

Uiteindelijk hopen de onderzoekers dat mensen meer controle over hun diabetes krijgen met deze nieuwe aanpak. De digitale hulp helpt de bloedsuiker beter onder controle te houden. Zo krijgen mensen met diabetes een betere kwaliteit van leven. En zorgverleners hebben zo beter zicht op hun patiënten. En leveren hierdoor betere zorg.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2022.30.001
Status: Lopend
Onderzoeker: dr. Nienke Beerlage- de Jong
Kosten: € 399.568

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Foto: fizkes / Shutterstock.com