Man hangt voor de computer aan bureau

Veel zitten kan samengaan met een verminderde gevoeligheid voor insuline en een hogere kans op diabetes type 2. Hierbij speelt leververvetting een rol. Hoe zit dat? En hoe kun je dit verbeteren? Dr. Renée de Mutsert (LUMC) onderzocht het.

Mensen met diabetes type 2 zijn minder gevoelig voor het hormoon insuline, dat heet insulineresistentie. Daardoor blijft de bloedsuiker te hoog. De Mutsert zocht uit of het aanpassen van je zitgedrag de gevoeligheid voor insuline kan verbeteren. Ook keek hij naar leververvetting, een van de onderliggende oorzaken van insulineresistentie.

Korte zitonderbrekingen

De onderzoeker zag dat meer zitten gepaard ging met een verhoogde insulineresistentie en meer vetdruppeltjes in het bloed. Ook was er meer leververvetting bij mensen die veel zitten.

Toch bleek dat korte zitonderbrekingen, bijvoorbeeld af en toe opstaan of een klein stukje lopen, niet zorgde voor minder levervet of minder insulineresistentie. Dit zag de onderzoeker bij mensen met (mild) overgewicht.

Intensief inspannen en tijdstip op de dag belangrijk

De Mutsert zag dat de hoeveelheid levervet en insulineresistentie wel verminderde bij matig tot zwaar intensieve lichaamsbeweging, zoals stevig doorwandelen of hardlopen. Ook zag de onderzoeker dat mensen die met name tussen 8 uur 's morgens en 4 uur 's middags actief waren minder levervet en insulineresistentie hadden, dan mensen die hun lichaamsbeweging over de hele dag verspreiden.

Insulineresistentie verbeteren

Hoe en wanneer je intensief beweegt zijn dus mogelijk belangrijk om insulineresistentie te verbeteren en leververvetting te verminderen. Maar of overdag bewegen inderdaad samengaat met een lager risico op diabetes type 2 dan laat in de middag of 's avonds bewegen, dat moet nog verder worden onderzocht.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2018.11.160
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. Renée de Mutsert
Kosten: € 96.375

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Met een klein bedrag per maand steun je oplossingen.

Foto: Shutterstock.com / sirtravelalot