Richtlijn voor gezond eten met diabetes
Literatuuronderzoek dat is gebruikt om een praktische en actuele (‘evidence-based’) richtlijn te kunnen opstellen. Die wordt in de diabeteszorg gebruikt voor betrouwbare voedingsadviezen aan mensen met diabetes.
Gezond eten is, naast beweging, het belangrijkste advies voor mensen met diabetes. Hun gezondheid reageert ook direct op voeding: op de korte termijn de bloedsuikerspiegel en op de lange termijn de kans op complicaties zoals hart- en vaatziekten en problemen met ogen en zenuwen.
Er zijn veel onduidelijke adviezen in omloop over voeding bij diabetes. Zelfs diëtisten zien door de bomen het bos niet meer, laat staan patiënten zelf. Daarom heeft de Vrije Universiteit van Amsterdam onderzoek gedaan naar de stand van zaken in de wetenschap, betaald door het Diabetes Fonds.
De onderzoekers hebben alle beschikbare wetenschappelijke voedingsstudies bekeken, de goed uitgevoerde en betrouwbare eruit geselecteerd (maar een fractie van het aanbod!) en aan de hand daarvan de richtlijnen voor gezond eten met diabetes geformuleerd.
De nieuwe officiële voedingsrichtlijn is geschreven voor zorgverleners, en het Diabetes Fonds heeft die kennis vertaald naar een brochure voor mensen met diabetes. De voedingsrichtlijn wordt om de paar jaar door de onderzoekers bijgewerkt aan de hand van actueel onderzoek. > Meer over voeding en gratis brochure op basis van de richtlijn
Onderzoeksinformatie
Projectnr: | 2004.13.001 |
---|---|
Status: | Afgerond |
Onderzoeker: | Nederlandse Diabetes Federatie, Prof. Dr. J. Seidell |
Kosten: | € 30.000 |