Slechte darmbacteriën Shutterstock: production perig

Een ontsteking van de alvleesklier kan ervoor zorgen dat deze minder insuline maakt. Zijn darmbacteriën soms de oorzaak van de ontsteking? En hoe gebeurt dit dan? Dr. Van Raalte onderzocht dit.

De alvleesklier is een orgaan in de buurt van de maag. Het maakt onder andere insuline. Misschien komen er soms 'slechte' darmbacteriën in de alvleesklier, denken onderzoekers. Daar veroorzaken ze een ontsteking, die kan leiden tot diabetes type 2.

Meer bacteriën?

Onderzoeker dr. Daniël van Raalte onderzocht darmbacteriën bij mensen met diabetes type 2. Hij zag bij hen meer van een bepaalde slechte darmbacterie dan bij mensen zonder diabetes. Deze bacterie kan ook invloed hebben op de cellen die insuline maken. De cellen maken hierdoor minder insuline.

De staart van de bacterie

Vooral de staart van de bacterie veroorzaakt problemen, zag de onderzoeker. De staart van een bacterie heet flagellum. Deeltjes van de staart kunnen na een maaltijd vanuit de darm bij de alvleesklier komen. Dit gebeurt via het bloed.

Kennis voor de toekomst

In dit onderzoek is dus ontdekt hoe bacteriën uit de darm naar de alvleesklier gaan. Daar kunnen ze ervoor zorgen dat de alvleesklier minder insuline maakt. Hierdoor kan eerder diabetes type 2 ontstaan.

Deze kennis is belangrijk voor de toekomst. Onderzoekers willen manieren vinden om diabetes type 2 te voorkomen en te behandelen via darmbacteriën. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.