30 JUL. 2024
Briljante Breinen over diabetes type 1

Het tv-programma Briljante Breinen gaat op 4 augustus over diabetes type 1. Hoe ver zijn we met onderzoek naar diabetes? En wat betekent diabetes in het dagelijks leven van mensen? Wetenschapsjournalist Diederik Jekel volgt onderzoeker dr. Aart van Apeldoorn. En Carlo en Dieke vertellen hun ingrijpende verhalen over diabetes type 1.

24 uur per dag diabetes

Mensen met diabetes en hun naasten zijn vaak 24 uur per dag bezig met de ziekte. Denk bijvoorbeeld aan het continu controleren van de bloedsuiker, het toedienen van insuline en rekening houden met wat je eet en drinkt. Dit geldt ook voor de 10-jarige Dieke die van jongs af aan diabetes type 1 heeft. Voor moeder Lisanne blijft het lastig om haar kind zo te zien. 'Dieke wordt enorm beperkt in haar vrijheid, omdat ze helemaal niets kan doen zonder na te denken.'

Cellen verpakt in 'theezakje'

Dr. Aart van Apeldoorn vertelt in de uitzending over het onderzoek naar diabetes type 1. Samen met een onderzoeksteam werken ze aan een behandeling om mensen nieuwe insulineproducerende cellen te geven. De cellen zijn verpakt in een soort theezakje en worden onderhuids in het lichaam geplaatst. In het onderzoek kijkt men onder meer hoe het lichaam reageert op de verpakking en of de insulineproducerende cellen blijven werken.

De tv-uitzending Briljante Breinen is zondag 4 augustus om 17:00 uur op RTL 4. De herhalingen zijn op zaterdag 10 augustus om 12:30 uur en zondag 29 september om 13:30 uur.

Zet in je agenda

Klik hier om de afspraak van 4 augustus in je agenda te zetten

Foto: Diederik Jekel in gesprek met onderzoeker dr. Aart van Apeldoorn