Geld voor onderzoeken naar complicaties bij diabetes
Complicaties bij diabetes kunnen de kwaliteit van leven sterk verminderen. Het Diabetes Fonds investeert in vier nieuwe onderzoeken die moeten zorgen voor een betere behandeling van complicaties bij diabetes.
Zelfs bij mensen die hun bloedsuikers perfect weten te regelen blijft het risico op complicaties bestaan. En daarmee ook de angst. Deze complicaties kunnen uitgroeien tot ernstige problemen met de gezondheid. Zoals blindheid, nierfalen en voetproblemen.
Het Diabetes Fonds investeert ruim 1 miljoen euro in vier nieuwe onderzoeken naar betere behandelingen bij complicaties. De onderzoekers gaan aan de slag met de volgende belangrijke onderwerpen:
Meer zicht op oogproblemen
Door diabetes kunnen er problemen met de ogen ontstaan. Dr. Klaassen en haar team hebben een unieke collectie netvliesweefsel van overleden mensen met diabetes en oogproblemen. Ze gebruiken dit materiaal om te kijken waar het misgaat. Met de inzichten die dit oplevert, hopen ze een eerste stap te zetten richting nieuwe behandelingen voor mensen met oogproblemen.
Ontsteking remmen van de kleine bloedvaatjes
Mensen met diabetes kunnen schade krijgen aan hun kleine bloedvaatjes. Deze schade leidt tot problemen aan de ogen, nieren en zenuwen. Dr. Meijer en zijn team onderzoeken bij mensen met diabetes type 1 of schommelingen in de glucosewaarden voor ontstekingsreacties zorgen in de bloedvaatjes. Ze onderzoeken of het remmen van die ontstekingen een nieuwe behandeling kan zijn.
Persoonlijke zorg voor nierproblemen
Ongeveer 4 op de 10 mensen met diabetes type 2 krijgt problemen aan de nieren door hun diabetes. In dit project hopen prof. dr. Lambers Heerspink en zijn team te laten zien dat het mogelijk is om de behandeling van niercomplicaties bij mensen met diabetes type 2 veel beter op de persoon af te stemmen.
Schade herstellen aan de kleine bloedvaatjes
Mensen met diabetes kunnen schade oplopen aan hun kleine bloedvaatjes. Op dit moment zijn er geen behandelingen die specifiek de kleine bloedvaatjes weer beter laten werken. Prof. dr. Schalkwijk en zijn team willen onderzoeken of behandeling met een vorm van vitamine B6 schade kan herstellen in de kleine bloedvaatjes bij mensen met diabetes type 2.
Foto: Foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com