26 SEP. 2024
Tekening van iemand die zijn hoofd vastgrijpt en verschillende diabetes spullen in de lucht

Veel mensen met diabetes type 2 hebben stress door diabetes. Hun diabetes is hierdoor moeilijker te regelen. Behiye Özcan van het Erasmus MC en Miranda Schram van het MUMC + maakten voorlichting over stress door diabetes, in 8 talen. Er zijn ook tips voor zorgverleners. Dit is mogelijk gemaakt door Het Beste Diabetesidee van het Diabetes Fonds.

Internist Behiye Özcan van het Erasmus MC in Rotterdam wil meer aandacht voor stress door diabetes bij mensen met diabetes type 2. Zij legt uit waarom: 'Voor diabetes type 1 is al veel bekend over stress door diabetes. Maar mensen met diabetes type 2 hebben dit ook. Zij komen alleen minder vaak bij een zorgverlener. En ze beginnen niet vaak zelf over stress en zorgen.'

Wat is stress door diabetes?

'Alle zorgen en frustraties rondom het leven met diabetes noemen we stress door diabetes', zegt Behiye Özcan. ‘Dit kan veel zijn. Zorgen over je toekomst, je bloedsuiker en je gezondheid. Veel mensen zorgen door deze stress minder goed voor zichzelf en hun diabetes.' Stress door diabetes heet ook wel met een Engels woord diabetes distress. Het kan leiden tot diabetes burn-out en depressieve klachten.

> Op diabetes.nl lees je meer over stress door diabetes type 2.

Diabetes Fonds-prijs voor Het Beste Diabetesidee

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar stress door diabetes type 2. Hierdoor is er ook nog weinig kennis over. Daarom wilde Behiye Özcan voorlichting maken over stress door diabetes, voor mensen met diabetes zelf en voor zorgverleners. Zij deed mee aan Het Beste Diabetesidee van het Diabetes Fonds, samen met diabetes-epidemioloog Miranda Schram van het MUMC+ in Maastricht. Ze wonnen een prijs om dit idee uit te voeren.

Meer aandacht in de spreekkamer

Behiye Özcan: ‘Ik ben blij dat zoveel mensen hebben gestemd op mijn idee. Het laat zien dat anderen dit onderwerp ook belangrijk vinden. Ik hoop dat stress door diabetes nu meer aandacht gaat krijgen in de spreekkamer.’ De materialen zijn nu klaar. Het is onder andere een flyer in het Nederlands en een video op diabetes.nl die beschikbaar is in 8 verschillende talen.

Tips over stress door diabetes voor zorgverleners

'Het is belangrijk dat je als hulpverlener stress door diabetes op tijd herkent en bespreekt, vindt Özcan. ‘Er is in de spreekkamer nu niet genoeg tijd en aandacht voor. Het gaat vooral over lichamelijk onderzoek en uitslagen.' Özcan is arts en herkent dit ook zelf. 'Daarom maakten we een lijst met tips voor zorgverleners. Om diabetes distress makkelijker te herkennen, en met advies wat ze dan kunnen doen.'

Hoeveel mensen hebben stress door diabetes type 2?

Bijna 1 op de 3 mensen met diabetes type 2 ervaren hierdoor veel stress, blijkt uit onderzoek in Nederland. Vrouwen hebben vaker stress door diabetes type 2 dan mannen. Ook mensen van niet-westerse afkomst hebben dit vaker (10 - 32%) dan mensen met een Europese achtergrond (6%). De oorzaken van deze stress zijn verschillend, bijvoorbeeld:

  • zorgen over mogelijke complicaties
  • angst voor hypo's
  • problemen om adviezen van de zorgverlener uit te voeren