10 SEP. 2024
Een menigte mensen

Nivel heeft nieuwe onderzoekscijfers over diabetes gepubliceerd. Cijfers zoals het aantal mensen met diabetes en de gezondheidsproblemen die door diabetes ontstaan. In Nederland hebben bijna 1,1 miljoen mensen diabetes type 2 en ruim 100.000 mensen hebben type 1.

Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziektes van deze tijd. Het heeft grote gevolgen voor de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen. Ongeveer de helft van de mensen met diabetes krijgt ook andere gezondheidsproblemen zoals schade aan hart en vaten, ogen en nieren. Vaak al binnen 10 jaar na de diagnose. Het Diabetes Fonds gebruikt deze cijfers en inzichten bij het maken van beleidskeuzes.

Gemiddelde leeftijd diabetes

De gemiddelde leeftijd voor de diagnose diabetes type 1 is 32 jaar. Bij diabetes type 2 ligt het gemiddelde op 60 jaar. Diabetes type 2 is niet meer alleen een ouderdomsziekte. Naar schatting komt diabetes type 2 voor bij 1.400 tieners, 4.900 twintigers en 18.300 dertigers.

Andere gezondheidsproblemen door diabetes

Iedereen met diabetes loopt extra risico op complicaties. Zoals schade aan hart en vaten, ogen en nieren. In het Nivel-onderzoek zijn de cijfers uitgesplitst naar type 1 en type 2. Zo heeft 33% van de mensen met diabetes type 1 aandoeningen aan de ogen en 46% van de mensen met type 2 hart- en vaatziekten. De rest van de cijfers vind je hieronder.

Diabetes type 1

  • Hart- en vaatziekten 33%
  • Oogaandoeningen 33%
  • Stofwisselingsziektes 25%

Diabetes type 2

  • Hart- en vaatziekten 46%
  • Stofwisselingsziektes 41%
  • Oogaandoeningen 26%

Toekomst

In 2040 zijn er naar schatting bijna 1,5 miljoen mensen met diabetes. Dit gaat om alle mensen met diabetes, welke vorm van diabetes ze ook hebben.

Cijfers over diabetes belangrijk

Het Diabetes Fonds wil een betere kwaliteit van leven voor mensen met diabetes met als uiteindelijke doel genezing. Daarnaast zetten we in op het voorkomen van diabetes type 2 én het omkeren van diabetes type 2.

Diena Halbertsma, algemeen directeur van het Diabetes Fonds, benadrukt het belang van actuele en betrouwbare cijfers over diabetes. 'We willen graag weten hoe het is gesteld met diabetes in Nederland. De cijfers onderstrepen duidelijk de urgentie en ernst van de ziekte. En geven ons aanleiding om, samen met anderen, op volle kracht te werken aan onze maatschappelijk relevante missie: iedereen vrij van diabetes. Zeker als we het aantal mensen met prediabetes (een voorstadium van diabetes type 2) in ogenschouw nemen. Dat aantal ligt inmiddels ook al op ongeveer 1,4 miljoen mensen.’ 

Meer informatie over de cijfers vind je hier: Diabetes in cijfers (diabetesfonds.nl).

Foto: Foto: blvdone / Shutterstock.com