Rijst kort koken en koud eten
De beste rijst kook je kort en eet je koud. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers. Zij ontdekten een ingewikkelde relatie tussen rijst en bloedsuiker.
Witte rijst verhoogt de kans op diabetes type 2 meer dan bruine rijst. Maar de ene rijstkorrel, wit of bruin, is de andere niet. En het maakt voor de bloedsuiker na de maaltijd ook uit hoe je je rijst kookt en eet. Dat blijkt uit de 61 studies die de wetenschappers onder de loep namen.
Langzaam verteerbare rijst
Tijdens het koken zwelt een rijstkorrel op en ondergaat allerlei veranderingen. Dat maakt de rijst beter verteerbaar, doordat het zetmeel beschikbaar komt voor de spijsvertering. Echter, hoe beter verteerbaar, hoe sneller de bloedsuiker stijgt na de maaltijd. Wil je hoge bloedsuikers voorkomen, dan heb je langzaam verteerbare rijst nodig.
De beste rijst
Welke rijst precies het beste is, hangt af van het ras. Dat is niet altijd makkelijk te zien voor wie een pak rijst koopt. Wel heeft kleefrijst veel makkelijk beschikbaar zetmeel. Dat maakt de rijst plakkerig, maar zorgt dus ook voor een grotere stijging van de bloedsuiker.
Koken
Bruine rijst is moeilijker verteerbaar dan witte rijst. De beste keuze zou dus bruine rijst zijn, maar zo simpel is het niet, ontdekten de onderzoekers. Bruine rijst koken we meestal wat langer dan witte rijst en dat kan het effect weer teniet doen. De rijst zo kort mogelijk koken is dus het beste. Koken onder hoge druk helpt ook.
Nog meer effecten
Rijst na het koken afkoelen heeft ook een gunstig effect op de hoeveelheid moeilijk verteerbaar zetmeel. Een kliekje van de vorige dag opeten, is dus geen probleem voor de bloedsuiker na de maaltijd. Tot slot vonden de onderzoekers nog een effect van kauwen. Meer dan 15 keer kauwen op een hap rijst is niet nodig. Dan help je de vertering een onbedoeld handje mee.