Diabetes Fonds steunt onderzoek van talentvolle wetenschappers
Vijf onderzoekers ontvangen een Diabetes Fonds Fellowship-beurs voor nieuw diabetesonderzoek. Met deze carrièrebeurzen investeert het Diabetes Fonds in talentvolle wetenschappers. Zo krijgen ze de kans om in Nederland belangrijk diabetesonderzoek te doen, zodat er meer kennis en uiteindelijk nieuwe behandelingen komen voor mensen met diabetes.
Talentvolle onderzoekers zijn enorm belangrijk voor goed wetenschappelijk onderzoek. Daarom maakt het Diabetes Fonds 1.650.000 euro vrij voor carrièrebeurzen aan vijf onderzoekers. De onderzoekers gaan aan de slag met verschillende onderwerpen over diabetes.
Zorgt een schommelende bloedsuiker voor ontstekingen?
De bloedsuiker speelt een belangrijke rol in het ontstaan van complicaties. Maar zelfs met goede bloedsuikers kunnen mensen met diabetes type 1 complicaties krijgen. Hoe komt dat? Dr. Meijer van het Radboudumc vermoedt dat bloedsuikerschommelingen ontstekingen kunnen veroorzaken. Deze ontstekingen leiden mogelijk tot schade aan hart- en bloedvaten.
Lees meer over schommelende bloedsuikers en ontstekingen
DNA-verschillen en de kans op diabetes type 2
Sommige verschillen in je DNA kunnen ervoor zorgen dat je meer kans hebt op diabetes type 2. Als er maar één verschil is, heeft dat weinig invloed. Maar bij meerdere verschillen, wordt de kans op diabetes type 2 groter. Welke DNA-verschillen verhogen het risico op diabetes type 2? En waar gaat het precies fout? Dr. Claringbould van het Erasmus MC zoekt het uit.
Lees meer over DNA-verschillen en diabetes type 2
Het ontstaan van leververvetting
Leververvetting is een stapeling van vet in de lever. Het komt vaak voor bij mensen met diabetes type 2. Een vervette lever vergroot de kans op diabetes type 2. Maar hoe ontstaat leververvetting in het lichaam? Dr. Buziau van de Universiteit Maastricht kijkt naar een speciaal proces in levercellen, om meer kennis hierover te krijgen.
Lees meer over het ontstaan van levervetting
Spieren goed houden als je niet kunt bewegen
Soms kun je een tijdje niet bewegen. Dat heeft invloed op je spieren. Ze worden kleiner, minder sterk en gaan zich anders gedragen. Maar hoe zit dat precies bij mensen met diabetes type 2? En kan een speciale techniek met kleine stroomstootjes helpen? Dr. Dirks van de Universiteit van Wageningen zoekt naar antwoorden door mensen met diabetes type 2 en mensen zonder diabetes met elkaar te vergelijken.
Lees meer over niet bewegen en de invloed op spieren
Waarom hebben Hindostanen meer kans op diabetes type 2?
Mensen van Hindostaanse afkomst hebben vaker diabetes type 2 dan mensen van Europese afkomst. Dit kan komen doordat Hindostanen meer buikvet hebben door hun natuurlijke aanleg, al vanaf jonge leeftijd. Ook is hun lichaam minder gevoelig voor het hormoon insuline. Kunnen hormonen van het stress-systeem dit veroorzaken? Zoals het stresshormoon cortisol? Dr. Boon onderzoekt dit.
Lees meer over mensen van Hindostaanse afkomst en diabetes type 2
Resultaten onderzoeken
Het Diabetes Fonds houdt nauw contact met de onderzoekers. Zodra de onderzoeken afgerond zijn, plaatsen we de onderzoeksresultaten op onze website. Zo is te zien welke nieuwe kennis en resultaten het leven van mensen met diabetes gaan verbeteren.
Foto: 3 fellows: dr. Annique Claringbould, dr. Mariëtte Boon en dr. Rick Meijer met de cheque. Niet op de foto dr. ir. Marlou Dirks, dr. Amée Buziau.