Feiten over stemmingswisselingen en diabetes
We zetten alle veelgestelde vragen en antwoorden over stemmingswisselingen in relatie tot diabetes op een rij.
Wat is de invloed van diabetes op stemmingswisselingen?
Door een te lage, te hoge of schommelende bloedsuiker kun je stemmingswisselingen krijgen. Dit geldt zowel voor mensen met diabetes type 1 als type 2. Bij een hoge bloedsuiker kun je bijvoorbeeld snel boos of chagrijnig worden en snel vermoeid raken. Bij een lage bloedsuiker kun je emotioneel worden en je vreemd gedragen, bijvoorbeeld grof of lacherig. Ieder persoon met diabetes kan deze klachten anders ervaren. Stemmingswisselingen kunnen overigens ook met andere factoren te maken hebben en komen ook voor bij mensen zonder diabetes.
Hoe herken ik een hypo en hyper?
Bij een hypo heb je een lage bloedsuiker met een waarde onder de 4 mmol/l. Dit komt vooral voor bij mensen met diabetes die insuline gebruiken. Naast stemmingswisselingen kunnen ook klachten ontstaan zoals zweten, trillen en hartkloppingen.
Bij een hyper heb je een hoge bloedsuiker van boven de 10 mmol/l. Naast stemmingswisselingen kun je dit bijvoorbeeld merken aan veel dorst hebben, veel plassen en vermoeidheid. Wil je meer weten over hypo’s en hypers?
Kun je na een hypo of hyper ook stemmingswisselingen krijgen?
Na een hypo heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Dit kan wel 24 uur duren. Ook na een hyper vindt een periode van lichamelijk herstel plaats. Of je stemmingswisselingen kunt krijgen na een hypo of hyper is wetenschappelijk niet onderzocht. Uit de praktijk blijkt wel dat de klachten die mensen met diabetes na een hypo of hyper vaak ervaren, invloed kan hebben op hun stemming. De vermoeidheid of hoofdpijn die iemand ervaart, kan leiden tot prikkelbaarheid. Ook schamen mensen met diabetes zich soms voor hun gedrag tijdens een hypo of hyper, omdat ze dan met hun diabetes bezig moeten zijn. Frustraties over instabiele bloedsuikers komen ook voor, bijvoorbeeld bij een etentje met vrienden.
Is er verschil tussen mensen met diabetes type 1 en type 2 met betrekking tot stemmingswisselingen?
Het is afhankelijk van hoe stabiel de bloedsuikers zijn. Hoe vaker een hypo of hyper, hoe vaker stemmingswisselingen zich voor kunnen doen. Gemiddeld hebben mensen met diabetes type 1 twee tot drie keer per week een hypo. Als je diabetes type 1 hebt, heb je veel sneller last van een hypo dan bij diabetes type 2. Bij diabetes type 1 wordt er geen eigen insuline meer gemaakt. Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier nog te weinig insuline aan of zijn de cellen in je lichaam minder gevoelig geworden. Hiermee is de kans op acute ernstige ontregeling heel klein.
Kunnen mensen met een hypo agressief worden?
Het komt voor dat mensen met een hypo agressief kunnen reageren. Maar over het algemeen is het zo dat een hypo vaak emoties versterkt van een stemming waarin iemand verkeert of dat de emotie die bij die persoon hoort, wordt versterkt. Dit betekent dat mensen tijdens een hypo ook teruggetrokken en stil kunnen worden of zelfs lachbuien kunnen krijgen.
Foto: fizkes / shutterstock.com