9 AUG. 2016

Hoe goed je reageert op het medicijn metformine, hangt af van je DNA. Dat ontdekten Nederlandse onderzoekers in een internationaal team. Met deze informatie kunnen artsen mensen gerichter behandelen.

Het meestgebruikte medicijn bij diabetes type 2 is metformine, maar niet bij iedereen werkt het even goed. Metformine verlaagt de bloedsuiker doordat het de aanmaak van glucose in de lever remt.

DNA in kaart

In een internationaal onderzoek analyseerden wetenschappers van het LUMC en VUMC het DNA van ruim 13.000 mensen met diabetes type 2. Ze zagen dat mensen met een bepaalde genvariant goed reageren op metformine. Bij mensen zonder die genvariant werkt de normale dosis metformine niet genoeg.

Dosis beter op maat

Nu beginnen alle patiënten met dezelfde dosis metformine, met wisselend resultaat. Onderzoeker Leen ’t Hart van het LUMC: ‘Als we vooraf op basis van iemands genetisch profiel kunnen voorspellen welk medicijn en welke dosis het meest geschikt is, dan hopen we sneller en beter te kunnen behandelen.’

Bijwerkingen van metformine

De wetenschappers zoeken nu naar meer genvarianten om bijvoorbeeld bijwerkingen van metformine te kunnen voorspellen: de beruchte maag-darmklachten. Het duurt dus nog even voordat je bij de arts een test krijgt, maar dit is weer een flinke stap in de richting van behandeling op maat.

Dit onderzoek komt voort uit eerder onderzoek dat financieel mogelijk is gemaakt door het Diabetes Fonds.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.

Maak meer onderzoek mogelijk voor een beter leven met diabetes.