Goed slapen gaat diabetes tegen
Een goede nachtrust is belangrijk. Dat weten we allemaal, maar de laatste tijd groeit het bewijs dat slapen ook verband houdt met het ontstaan van diabetes type 2.
Op tijd naar bed, telefoon uit, warme melk voor het slapengaan: adviezen voor een goede nachtrust zijn van alle tijden. Ook zou uitslapen geen nut hebben en werken in ploegdiensten ongezond zijn. Maar heeft slapen ook invloed op de kans om diabetes type 2 te krijgen?
Te weinig slaap
Een paar korte nachten achter elkaar hebben al een negatief effect op de stofwisseling. Mensen die te kort slapen zijn in de ochtend minder gevoelig voor insuline dan mensen die voldoende slapen. Zij hebben ook meer vetzuren in het bloed. Uiteindelijk verhoogt slaaptekort daardoor het risico op obesitas en diabetes.
Te veel slaap
Te kort, maar ook te lang slapen heeft effect op de stofwisseling en dus de kans op diabetes. Meer dan 9 uur slaap zou volgens sommige onderzoekers zelfs slechter zijn dan minder dan 5,5 uur slaap.
Lekker uitslapen?
Voldoende slapen is dus belangrijk als het gaat om diabetes. Maar ook het slaapritme speelt een rol. Op werkdagen vroeg opstaan en in het weekend uitslapen, is beter van niet. Dat verlaagt niet alleen de insulinegevoeligheid, maar ook het gezonde HDL-cholesterol. Bovendien verhoogt een wisselend slaapritme de opslag van vet. Zeven of acht uur slapen op vaste tijden lijkt dus het beste om de kans op diabetes niet te verhogen.
Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam onderzoeken de rol van de biologische klok bij het ontstaan van overgewicht en diabetes type 2.