Pasen met diabetes
Het is weer bijna Pasen, het weekend van de (chocolade)eieren en van uitgebreid brunchen! Met diabetes toch altijd weer lastig. Hieronder wat tips om de Paasdagen goed door te komen.
Eieren
Met Pasen is het weer tijd voor eieren. Eieren zijn gezond, er zitten naast eiwitten ook veel vitaminen en mineralen in. En handig voor mensen met diabetes: er zitten geen koolhydraten in. Normaal is het advies: eet gemiddeld niet meer dan drie eieren per week. Maar met Pasen kunt je daar best wat van afwijken en wat meer eieren nemen. Van die ene eierweek krijgt je echt niet meteen problemen.
Tips voor gezonde paasdagen
- Liever een gekookt ei dan een gebakken ei. In een gebakken ei zitten meer calorieën.
- Neem in plaats van een paasstol een variant zonder spijs zoals krentenbrood.
- Drink zo min mogelijk suikerrijke dranken zoals frisdranken en vruchtsappen. Een gezondere keuze is water, thee/koffie zonder suiker, of een suikervrije frisdrank.
- Beperk koekjes, snoepjes en gebak. Een gezonder tussendoortje is fruit, noten, rijstwafel en rauwkost.
- Kies voor vezelrijke producten zoals volkorenbrood of cracker.
Tips voor lichte brunch
- Maak een verse fruitsalade.
- Kies voor een zelfgemaakte soep: gezond en lekker.
- Gezond beleg maak je eenvoudig met rauwkost of een zelfgemaakte spread van broccoli of doperwten met citroen, kruiden en yoghurt.
- Maak een gemengde salade. Voor inspiratie zie de voorbeelden hieronder.
Koolhydraten en suikers in Paasproducten
Bij Pasen hoort een feestelijk ontbijt samen met de familie. Wil je je bloedsuiker niet al te veel laten ontsporen? Kies dan slim bij het Paasontbijt of de Paasbrunch, want daar liggen veel koolhydraten of een teveel aan suiker op de loer. Met deze tabel kun je bekijken hoeveel suiker er zit in een groot aantal 'Paasproducten'. Zorg dat je varieert zodat de maaltijd in balans blijft. Dus als je graag een paasstol serveert, geef er dan lekkere thee bij in plaats van bijvoorbeeld vruchtensap, en zorg voor volkorenbroodjes en hartig beleg ernaast.
Product | Gram | Koolhydraten | Waarvan suiker | Kcal |
Volkoren boterham | 1 snee (35 gram) | 14 g | 0,7 g | 82 kcal |
Volkoren cracker | 1 stuk (10 gram) | 6,7 g | 0,3 g | 25 kcal |
Ciabatta | 1 stuk (50 gram) | 24,4 g | 1,1 g | 128 kcal |
Meergranenbroodje | 1 stuk (60 gram) | 26,3 g | 1,2 g | 176 kcal |
Croissant | 1 stuk (50 gram) | 21 g | 2,8 g | 157 kcal |
Rozijnenbrood | 1 snee (30 gram) | 15,7 g | 7,3 g | 95 kcal |
Palmpaashaantjes | 1 stuk (50 gram) | 22 g | 2,2 g | 124 kcal |
Paasstol | 1 snee (50 gram) | 26,4 g | 12,5 g | 167 kcal |
Matze | 1 stuk (10 gram) | 8 g | 0,04 g | 38 kcal |
Wentelteefje | 1 stuk (70 gram) | 19,5 g | 3,6 g | 153 kcal |
Briochebrood | 1 snee (30 gram) | 15 g | 7,5 g | 82 kcal |
Afbreek-paasbrood | 1 stuk (70 gram) | 37 g | 21,3 | 254 kcal |
Suikerbrood | 1 snee (45 gram) | 27,2 g | 12,8 g | 140 kcal |
Paaseitje | 1 eitje (7 gram) | 4 g | 2,3 g | 37 kcal |
Tips om paaseitjes de baas te blijven
Van paaseitjes eet je al snel te veel, ze bevatten bijna 40 kilocalorieën per stuk. Dus met 2 paaseitjes krijg je net zoveel calorieën binnen als met 1 boterham. Bovendien liggen ze ook al weken van tevoren in de winkel. Met de volgende tips kun je dit voorkomen:
- Stel de aanschaf van paaseieren uit tot vlak voor Pasen.
- Zet ze niet standaard op tafel. Laat ze in de kast liggen en pak er bij de koffie één of twee om even rustig van te genieten.
- Koop geen grote zak met verschillende paaseitjes, maar een kleine zak in één kleur. Zo voorkom je dat je er van elke kleur één wilt proberen en daardoor al gauw 5 of 6 paaseieren eet. Een klein zakje maakt je zuiniger en is sneller op.
- Eet het liefst pure paaseitjes. Pure chocolade is sterker van smaak waardoor je makkelijker kunt stoppen met eten.
Op zoek naar een lekker paasgerecht?
Lekker en gezond eten met diabetes?
Ontvang de gratis brochure 'Lekker eten met diabetes':
- Gebaseerd op de officiële voedingsrichtlijn (2020)
- In heldere taal alle adviezen en tips
- Gebruikt door diëtisten en zorgverleners
Ontvang de gratis brochure 'Lekker eten met diabetes':
- Gebaseerd op de officiële voedingsrichtlijn (2020)
- In heldere taal alle adviezen en tips
- Gebruikt door diëtisten en zorgverleners