Pasen met diabetes

Het is weer bijna Pasen, het weekend van de (chocolade)eieren en van uitgebreid brunchen! Met diabetes toch altijd weer lastig. Hieronder wat tips om de Paasdagen goed door te komen.

Eieren

Met Pasen is het weer tijd voor eieren. Eieren zijn gezond, er zitten naast eiwitten ook veel vitaminen en mineralen in. En handig voor mensen met diabetes: er zitten geen koolhydraten in. Normaal is het advies: eet gemiddeld niet meer dan drie eieren per week. Maar met Pasen kunt je daar best wat van afwijken en wat meer eieren nemen. Van die ene eierweek krijgt je echt niet meteen problemen.

Tips voor gezonde paasdagen

  • Liever een gekookt ei dan een gebakken ei. In een gebakken ei zitten meer calorieën.
  • Neem in plaats van een paasstol een variant zonder spijs zoals krentenbrood.
  • Drink zo min mogelijk suikerrijke dranken zoals frisdranken en vruchtsappen. Een gezondere keuze is water, thee/koffie zonder suiker, of een suikervrije frisdrank.
  • Beperk koekjes, snoepjes en gebak. Een gezonder tussendoortje is fruit, noten, rijstwafel en rauwkost.
  • Kies voor vezelrijke producten zoals volkorenbrood of cracker.


Tips voor lichte brunch

  • Maak een verse fruitsalade.
  • Kies voor een zelfgemaakte soep: gezond en lekker.
  • Gezond beleg maak je eenvoudig met rauwkost of een zelfgemaakte spread van broccoli of doperwten met citroen, kruiden en yoghurt. 
  • Maak een gemengde salade. Voor inspiratie zie de voorbeelden hieronder.

 

Koolhydraten en suikers in Paasproducten

Bij Pasen hoort een feestelijk ontbijt samen met de familie. Wil je je bloedsuiker niet al te veel laten ontsporen? Kies dan slim bij het Paasontbijt of de Paasbrunch, want daar liggen veel koolhydraten of een teveel aan suiker op de loer. Met deze tabel kun je bekijken hoeveel suiker er zit in een groot aantal 'Paasproducten'. Zorg dat je varieert zodat de maaltijd in balans blijft. Dus als je graag een paasstol serveert, geef er dan lekkere thee bij in plaats van bijvoorbeeld vruchtensap, en zorg voor volkorenbroodjes en hartig beleg ernaast.

 Product  Gram  Koolhydraten  Waarvan suiker  Kcal
 Volkoren boterham  1 snee (35 gram)  14 g  0,7 g  82 kcal
 Volkoren cracker  1 stuk (10 gram)  6,7 g  0,3 g  25 kcal
 Ciabatta  1 stuk (50 gram)  24,4 g  1,1 g  128 kcal
 Meergranenbroodje  1 stuk (60 gram)  26,3 g  1,2 g 176 kcal 
 Croissant  1 stuk (50 gram)  21 g  2,8 g  157 kcal
 Rozijnenbrood  1 snee (30 gram)  15,7 g  7,3 g  95 kcal
 Palmpaashaantjes  1 stuk (50 gram)  22 g  2,2 g  124 kcal
 Paasstol  1 snee (50 gram)  26,4 g  12,5 g  167 kcal
 Matze  1 stuk (10 gram)  8 g  0,04 g  38 kcal
 Wentelteefje  1 stuk (70 gram)  19,5 g  3,6 g  153 kcal
 Briochebrood  1 snee (30 gram)  15 g  7,5 g  82 kcal
 Afbreek-paasbrood  1 stuk (70 gram)  37 g  21,3  254 kcal
 Suikerbrood  1 snee (45 gram)  27,2 g  12,8 g  140 kcal
 Paaseitje  1 eitje (7 gram)  4 g  2,3 g  37 kcal

Tips om paaseitjes de baas te blijven

Van paaseitjes eet je al snel te veel, ze bevatten bijna 40 kilocalorieën per stuk. Dus met 2 paaseitjes krijg je net zoveel calorieën binnen als met 1 boterham. Bovendien liggen ze ook al weken van tevoren in de winkel. Met de volgende tips kun je dit voorkomen:

  • Stel de aanschaf van paaseieren uit tot vlak voor Pasen.
  • Zet ze niet standaard op tafel. Laat ze in de kast liggen en pak er bij de koffie één of twee om even rustig van te genieten.
  • Koop geen grote zak met verschillende paaseitjes, maar een kleine zak in één kleur. Zo voorkom je dat je er van elke kleur één wilt proberen en daardoor al gauw 5 of 6 paaseieren eet. Een klein zakje maakt je zuiniger en is sneller op.
  • Eet het liefst pure paaseitjes. Pure chocolade is sterker van smaak waardoor je makkelijker kunt stoppen met eten.

Op zoek naar een lekker paasgerecht?

Lekker en gezond eten met diabetes?

Ontvang de gratis brochure 'Lekker eten met diabetes':

  • Gebaseerd op de officiële voedingsrichtlijn (2020)
  • In heldere taal alle adviezen en tips 
  • Gebruikt door diëtisten en zorgverleners

Ontvang de gratis brochure 'Lekker eten met diabetes':

  • Gebaseerd op de officiële voedingsrichtlijn (2020)
  • In heldere taal alle adviezen en tips 
  • Gebruikt door diëtisten en zorgverleners

Eiersalade

Eiersalade
Kh5 g
Kcal218
Vet17 g
Recept

Salade met garnalen en courgette

Salade met garnalen en courgette
Kh16,2 g
Kcal197
Vet2 g
Recept

Zalm-spinazierolletjes

Zalm-spinazierolletjes
Kh1,2 g
Kcal115
Vet7,7 g
Recept

Ontbijt­wafels met granaat­appel

Ontbijt­wafels met granaat­appel
Kh40,5 g
Kcal277
Vet5,4 g
Recept

Gevulde eieren met avocado­mousse

Gevulde eieren met avocado­mousse
Kh0,5 g
Kcal63
Vet5,1 g
Recept

Mango­salade

Mango­salade
Kh16,1 g
Kcal148
Vet6,2 g
Recept

Eiwrap met gebakken peer en kaneel

Eiwrap met gebakken peer en kaneel
Kh9,9 g
Kcal315
Vet23,3 g
Recept

Salade met ei en sugarsnaps

Salade met ei en sugarsnaps
Kh13,1 g
Kcal306
Vet20,8 g
Recept

Eiburgertje

Eiburgertje
Kh0,9 g
Kcal78
Vet5,2 g
Recept

Gevulde eieren met gerookte zalm

Gevulde eieren met gerookte zalm
Kh0,6 g
Kcal46
Vet2,8 g
Recept

Eiwrap met frisse tonijn­salade

Eiwrap met frisse tonijn­salade
Kh2,5 g
Kcal288
Vet17,1 g
Recept

Eiersalade met bieslook en kappertjes

Eiersalade met bieslook en kappertjes
Kh0,7 g
Kcal45
Vet3,1 g
Recept

Slasoep met radijscrème

Slasoep met radijscrème
Kh15 g
Kcal174
Vet9,5 g
Recept

Groente­omelet met verse kruiden

Groente­omelet  met verse kruiden
Kh5,9 g
Kcal275
Vet20,1 g
Recept

Kikkererwten-salade met specerijen-yoghurt

Kikkererwten-salade met specerijen-yoghurt
Kh36 g
Kcal229
Vet4 g
Recept

Lente­bordje

Lente­bordje
Kh3,7 g
Kcal216
Vet16,3 g
Recept